Roger Andersson, AIK hockeys legendariska materialare har gått ur tiden

Roggan firar SM-guld 1984

Roggan firar SM-guld 1984

Roger Andersson var materialare i AIK A-lag i hockey då jag 1997/98 som mental tränare tillsammans med en annan AIK-legendar Gunnar ”Leijdan” Leidborg (tidigare målvakt numer tränare) fick i uppdrag att rädda kvar AIK. AIK låg då på sista plats i Elitserien.

AIK-profilen Roger Andersson död


Roger var en mycket plikttrogen och noga materialare. Allt skulle vara perfekt från skridskor till underställ. Men han såg på mig med misstänksamhet.
Roger visste mycket väl att jag var Djurgårdare. Men jag hade anmält mitt intresse att hjälpa AIK också för att jag kunde inte tänka mig en serie utan AIK och nu var det AIK som skulle räddas.
artikel_aik_Börje Peratt

Första matchen jag var med efter jul var mot serieledarna Djurgården. Jag satt högst upp i Globen och fann mig hålla på AIK till 100 procent. Vi vann med 2-1 och kunde sedan via kvalserien komma tillbaka till Elit.

Rogers sätt att visa att han gillade det jag gjort var att ordna fram två äkta AIK hockeytröjor som varit med i hetluften. En vit nr 21 och svart nr 9. Alla gamla AIKare vet vem som bar nr 21. Det var en stor gest.

Jag träffade Roger några år senare i Ritorp (AIKs Solnahall). Skulle med DSK spela match mot AIK´s veteraner och skridskorna var lite slöa. Nämnde det för Roger. Han tog dom utan ett ord och avbröt det han höll på med. Tog sedan god tid på sig och lämnade tillbaka dem med orden. ”Du borde slipa lite oftare”. Roger led då av en svår sjukdom och skulle opereras. Vi hade en del kontakt och det verkade som att det skulle gå bra, men skiten kom tillbaka. När jag idag fick beskedet om hans bortgång kom det inte som en chock men det känns ändå ledsamt.

Roger har som fadersfigur haft stor betydelse för många unga hockeyspelare i AIK och vi är många som sörjer honom idag.

Vila i frid du stolte man.

Börje Peratt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s