Vill norsk skidåkning ha fritt fram för egen doping där andra bestraffas?


Så har då Therese Johaug fått sin dom på 18 månader helt i paritet med reglerna. Hon och hennes supportrar anser det vara misstagsdoping och att hon bör frias.

Under ett antal år från 1984 hade jag en uppgift att förmedla pionjärarbetet inom doping på uppdrag av Sveriges Riksidrottsförbund. Jag blev väl insatt i strategier, problematiker, såväl tekniska som praktiska och gjorde även dokumentärfilm om det.

Det första projektet döptes till ”Ärlig Kamp” och lade tonvikten på det moraliska åtagandet, att inte fuska sig till fördelar. Detta har genomsyrat RFs arbete sedan dess. Länk

Jag har mot denna bakgrund idag ingen förståelse för de norska reaktionerna mot Johaugs utökade straff. Att norska skidförbundet dabbade sig och provocerade resten av skidvärlden med ett alldeles för lindrigt straff har bara förlängt Johaugs lidande.

Några av Norges mest framstående skidåkare såsom Björgen och Northug inklusive Johaug orerar om orättvisa och att vi alla andra är avundsjuka. Man undrar faktiskt vad det är de petar i sig.

En av våra mest lysande friidrottsstjärnor, Linda Haglund drabbades av konsekvenserna av hennes tränares ambitioner som stred mot dopingreglerna.

Linda fastnade 1981 i en dopingkontroll under SM, och fick samma bestraffning som Johaug efter att sig själv ovetandes utsatts för sin finske tränares manipulation. Linda genomgick också en kamp för att bli friad men fick avslag. Hon försökte komma tillbaka men lyckades inte med det.

Skulle Johaug nu överklaga så lär inte straffet bli mindre.
Norge som har de största resurserna inom skidvärlden borde naturligtvis istället för att klaga utbilda sina atleter, tränare, kostinstruktörer och läkare så att de vet vad som gäller. Arrogans, nonchalans, slarv, vad som än är orsaken så får man ta på sig skulden och se till att det inte upprepas. Och även om nu Johaugs läkare självmant avgick så är det atleten som är ytterst ansvarig. Det råder inget tvivel om att paketet med den salvan som hon sägs ha tagit har tydliga varningstexter.

Andra länders idrottare har frågat sig, innan Johaug åkte fast, hur det kommer sig att norska skidlandslaget i olika rättsliga sammanhang har särbehandlats och gått fria från överträdelser där andra har bestraffats.

Man har redan fått genom rätten till astmadoping även av fullt friska atleter och ner i junioråldrarna, vilket lägger ett dystert sken över hela längdskidåkningen.

Varför ska norsk statsdoping behandlas annorlunda än rysk?

Börje Peratt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s